Wat is een spiegel?

Lig jij soms wakker met de meest vreemde vragen? Ik wel namelijk.

Laatst nog vroeg ik mij af waar een spiegel nou precies van is gemaakt en hoe het gemaakt wordt. Geen vreemde vraag om 03:00u toch?

Zilver en metaal

Hier is het antwoord: een spiegel is een combinatie van glas en metaal. Vrij saai dus. Maar hoe een spiegel wordt gemaakt, is een totaal ander verhaal. Het belangrijkste onderdeel van de spiegel, is het metaal, aangezien metaal licht terugkaatst. Zilver zou hier goed voor werken, maar een spiegel die uit zijn geheel uit zilver bestaat, is natuurlijk onbetaalbaar. Hiervoor in plaats heb je de glasplaat. Als daar een laagje zilver overheen wordt gegoten, ontstaat er een spiegel. Maar hier zit natuurlijk een heel proces achter.

Het proces

De glasplaat wordt eerst schoon gepolijst met een schuurmiddel en daarna wordt deze schoongemaakt met water en ammoniak. Hierna wordt alles nog eens schoongemaakt met water. Dit is nodig omdat het zilver wat er later over de glasplaat wordt gegoten, niet hecht aan vetvlekken. Nadat alles grondig schoon is gemaakt, worden de ingrediënten gemengd voor het maken van de spiegel. Deze ingrediënten bestaan uit zilver en soda. Dit mengsel wordt over de glasplaat verspreid en na ongeveer een kwartier vorm er al een spiegel door middel van een chemische reactie. Hierna wordt er nog met een zeef over de spiegel gedaan en daarna is deze klaar. Hierna wordt de spiegel nog een keer schoongemaakt en hierna is deze klaar!

Waar

De meeste spiegels die je koopt, zijn waarschijnlijk in het buitenland gemaakt, aangezien er bijna geen fabrieken zijn in Nederland die spiegels maken, op een enkele na. Deze spiegels worden weer geïmporteerd naar Nederland en voordat je het weet, heb jij jouw gekochte spiegel in huis! Misschien wordt het maar weer eens tijd om een nieuwe spiegel kopen.